Chcąc uzyskać odpowiedź na tak trudne pytanie podjęłam się poszukiwania z wieloletniego już doświadczenia nauczycielskiego i obserwacji nawyków żywieniowych dzieci, takiej formy działań, żeby stworzyć odpowiednie warunki i sytuacje do zmiany złych nawyków żywieniowych.
Zwyczaje żywieniowe dzieci kształtują się od najmłodszych lat a właściwie w momencie, kiedy dieta malucha z mlecznej i monotonnej staje się coraz bardziej różnorodna i urozmaicona. Dzieci zapamiętują różne smaki i zapachy. Nowe produkty powinno się wprowadzać w małej ilości i jako dodatek do potraw wypróbowanych i akceptowanych. Nie należy jednak dziecka zmuszać do jedzenia, ale stosować inne metody: np. wspólne gotowanie – wtedy dziecko będzie miało okazję popróbować smaków warzyw czy owoców
(np : dekorowanie kanapek ogórkiem, pomidorem, przyprawianie szczypiorkiem. W ten sposób można dzielić się informacjami na temat walorów odżywczych warzyw, zawartych w nich witaminach i ich wpływ na zdrowie.
Interesujące jest, że dzieci bardzo chętnie pomagają w przyrządzaniu różnych surówek, sałatek a przy okazji uczą się zdrowych nawyków żywieniowych. Są to momenty, których rodzice mogą przekazać pociechom wiele cennych wskazówek.
Dla dzieci największym autorytetem są właśnie rodzice - którzy swoją postawą stanowią dobry przykład zachęcający do zdrowego żywienia. Warto pamiętać, że kuchnia to bardzo dobre miejsce do wcielania w życie twórczych pomysłów na wspólne spędzanie czasu, zabawy i rozmowy z dzieckiem.
Aby zachęcić dzieci do zdrowego jedzenia opracowałam program pt:
„Tydzień zdrowej żywności”. Celem naszych nauczycielskich zadań jest kształtowanie u dzieci odpowiednich nawyków żywieniowych, dotyczących spożywania nabiałów, owoców, odpowiednich ilości nabiałów, picia wody niegazowanej a ograniczania słodyczy i wyeliminowaniu fast foodów. Rodzice zostali zaproszeni do udziału w konkursie na plakat i kukiełkę owocowo – warzywną pt: „Zdrowo jem – zdrowo żyję”. Trzy plakaty naszych przedszkolaków zdobią dziś wnętrza Urzędu Gminy Lubsza, Gminnego Ośrodka Kultury oraz Ośrodka Zdrowia Ars –Med. w Lubszy, co jest dla nas sporym wyróżnieniem.
W trakcie Tygodnia Zdrowej Żywności wykorzystane zostały różnorodne metody: zabawy: zagadki, quizy; degustacje potraw, soków a nawet przypraw; ciekawe opowiadania; wspólne kiszenie kapusty, robienie surówki z marchwi i jabłka; układanie jadłospisu oraz przeróżne techniki plastyczne. Ważne jest, że wszystkie dzieci były aktywne – pracując zarówno w zespołach jak i indywidualnie.
Warto wiedzieć, że w wymienionych wyżej zajęciach brali udział rodzice przedszkolaków, stanowiąc prawdziwy wzór do naśladowania. Program pozwolił zapoznać dzieci z bogactwem witamin w jarzynach, owocach oraz tym, że spożywane w naturalnej postaci mają ogromny wpływ na ich zdrowie i kondycję fizyczną.
„Tydzień zdrowej żywności” trwał od 19 do 23 listopada 2012r. Po południu ok. godziny 12.20 dzieci miały spotkanie z pediatrą - dr. Andrzejem Salijem. Celem wizyty doktora w przedszkolu była rozmowa z dziećmi na temat zdrowego jedzenia. Pan doktor metodą pogadanki przekazał dzieciom ze wszystkich grup wiekowych istotne informacje związane z zasadami zdrowego żywienia. Dzieci wykazywały ogromną aktywność, zadając mnóstwo pytań jak również udzielając odpowiedzi lekarzowi. Przedszkolaki popisały się sporą wiedzą na temat zdrowego trybu życia. Bardzo dziękujemy Panu doktorowi za przybycie do naszej placówki i udzielenie dzieciom tak wielu cennych rad.
O godzinie 14.30 odbyła się uroczystość inaugurująca „Tydzień zdrowego żywienia” z udziałem rodziców i zaproszonych gości, mini: Pani dyrektor Agaty Czechowskiej, Pana wójta Bogusława Gąsiorowskiego i Pani sekretarz Kariny Ciszewskiej.
Dzieci z poszczególnych grup wiekowych w specjalnie przygotowanych strojach poprzez taniec, śpiew i recytację wierszy prezentowały program artystyczny, w którym promowały zdrowy styl życia i podkreślały ogromne walory zdrowego jedzenia.
Wpływ sposobu żywienia człowieka na jego zdrowie ma miejsce przez całe życie. Zasoby, w które zostanie wyposażony młody organizm są podstawą jego prawidłowego funkcjonowania w dalszym życiu. Sposób żywienia dzieci wpływa na ich rozwój fizyczny, intelektualny, emocjonalny oraz na zdolność uczenia. Mamy nadzieję, że nasze przedszkolaki wykorzystają nabytą wiedzę , utrwalą ją i będą prowadziły zdrowy tryb życia.
Bardzo dziękujemy zaproszonym gościom za udział w naszym programie profilaktycznym i czas poświęcony dzieciom, oraz rodzicom, którzy wykazali się ogromną kreatywnością i pomysłowością w konkursie „Zdrowo jem – zdrowo żyję”.
Opracowała nauczycielka
z Publicznego Przedszkola w Lubszy
E. Szczupakowska.